Geweldige opkomst RoundTable 4 Topvrouwen

Ruim 80 topvrouwen waren in april aanwezig bij de bijeenkomst bij VNO NCW en veel topvrouwen hadden een talentvolle vrouw meegenomen als introducée. ‘Zo een geweldige opkomst is echt iets waar we met de RoundTable 4 Topvrouwen, hét netwerk voor vrouwelijke bestuursleden, trots op mogen zijn’, aldus Annette Onrust oprichter van het netwerk.

Key note spreker was DG van Buitenlandse Zaken, Birgitta Tazelaar. Birgitta had zelf ook een jong talent meegenomen en ze sprak over het belang van rolmodellen voor vrouwen.

In Duitsland zeggen de meisjes plagerig tegen de jongens dat ze geen bondskanselier kunnen worden omdat ze geen vrouw zijn. Dat zegt iets over de enorme impact van rolmodellen. Die maken het mogelijk voor andere vrouwen om te denken en te zeggen ‘Ja, iemand zoals ik kan dat doen’. Want vaak denk je pas na over de mogelijkheden als je ook van anderen hoort en ziet hoe ver ze het schoppen. Birgitta onderstreepte het belang van de RoundTable 4 Topvrouwen omdat kennis en ervaring wordt gedeeld en dat maakt het mogelijk om ingesleten patronen te doorbreken om zo meer vrouwen in Boardrooms te krijgen.

Ook binnen het Ministerie is werk aan de winkel want de doelstelling is dat in 2025 de helft van alle managementposities vervuld worden door vrouwen. Meer diversiteit draagt bij aan belangrijke doelstellingen internationaal als vrouwenrechten en gendergelijkheid. Er wordt wereldwijd geïnvesteerd in het creëren van ruimte voor rolmodellen en vrouwelijk leiderschap. Dat is belangrijk want vrouwen kunnen dan verandering in hun eigen leven aanbrengen, maar meer nog in de ontwikkeling en groei van een hele gemeenschap.

Louise Beduwé, Deputy Director International Affairs bij VNONCW, en Andy Wehkamp, Directeur bij PUM, spraken met Annette Onrust over internationale betrekkingen, handelsmissies en internationale ambitie van topvrouwen.

PUM zoekt vrouwelijke leiders als vrijwilligers voor hun internationale projecten om ondernemers in ontwikkelingslanden verder te helpen en met name ook meer vrouwelijke ondernemers. Andy deed een oproep aan de topvrouwen om zich als vrijwilliger aan te melden.

Hans de Boer gaf als de oprichter van de topvrouwen database toe dat zijn missie om meer vrouwen aan de top te krijgen nog niet geslaagd is. Het waarom is duidelijk en wat er moet gebeuren ook. Alleen ‘hoe’ we meer vrouwen aan de top krijgen is een vraag waar we nog steeds mee bezig zijn om die te beantwoorden. ‘Als er een quotum komt, ga ik er in ieder geval niet voorliggen’, aldus Hans de Boer. Betekent dat dat er een opening is voor een quotum voor meer topvrouwen?

Lees mijn blog over het mentorprogramma en wat een rolmodel als mentor kan betekenen voor je carrière.

Annette Onrust in gesprek met Louise Beduwé en Andy Wehkamp
v.l.n.r. Hans de Boer, Birgitta Tazelaar, Andy Wehkamp, Annette Onrust, Louise Beduwé, Sigrid Verweij. De sprekers ontvangen het boek ‘Topvrouw in 7 stappen’ van Annette Onrust.

  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *